Gokke på Kerteminde Fjord

Gokke

Gokstadbåden var laugets svendeopgave !

ladbyskibslaug-gokstad-41971og den blev bestået med flyvende faner. Den lille smukke båd er den mindste af bådene fra Gokstad-fundet i Norge. Denne båd er blevet rekonstrueret et antal gange allerede, hvorfor der er en del erfaring med teknikken og detaljerne. Roskilde Vikingemuseum foreslog lauget at vi byggede denne som en form for prøve og øvelse på, om vi virkelig kunne samle folk, viden og energi til efterfølgende at bygge Ladbyskibet.

Projektet må siges at være ganske vellykket. Det var så meningen, at den viden, som blev opbygget i denne fase naturligt skulle bringes ind i arbejdet med at bygge Ladbyskibet.

Laugets første byggeerfaringer på pladsen

I denne fase blev byggepladsen foran Ladby Vikingemuseum til. Området skulle drænes først - viste det sig - og der var altid frivillige laug-hænder nok til opgaverne.

I starten blev der smedet værktøjer og nagler på en mobil esse - og træproduktionen blev foretaget under åben himmel. Senere blev der sat telt op og endnu senere blev der bygget standsmæssigt halvtags-arbejdsskure til projektet.

ladbyskibslaug-smede-42617En rigtig smedie blev opbygget med alt, hvad der sig hører til - med rigtig bælg-esse og græs på taget - læs mere her.

Der skulle høstes rigtig mange erfaringer både på arbejdet med træ og ved smedearbejdet - smedene unge som gamle blev sendt på kurser, for at lære - for nogles vedkommende - igen kunsten at smede rigtigt i  hånden.

Træfolkene var på erfa-udveksling. Pladsen havde iøvrigt en (aflønnet) ekstremt erfaren vikingeskibsbygger som mester på pladsen, der hele tiden kunne lære fra sig.

Den viden der blev videreformidlet i perioden var uvurderlig for laugets folk.

Se her en billedserie fra den første tid med byggeriet af Gokstad-båden:

Social Share:
Go to Top